به گزارش شهرآرانیوز؛ سیل مرگ بار مشهد، زلزلههای رخ داده در شهرستان ها، گم شدن کوهنوردان یا سقوط آنها از کوه، بسته شدن جادهها و در راه ماندن خودروها بر اثر بارش برف در طول فصول سرد سال با وجود پرتکرار بودنشان نتوانسته اند مشکلی برای امدادگران جمعیت هلال احمر خراسان رضوی ایجاد کنند.
اگر همین فردا حادثه غیرمترقبهای در کلان شهر مشهد یا هر نقطه از استان رخ بدهد، امدادگران این جمعیت با همه امکانات و کوله باری از تجربه به سراغ آسیب دیدگان میروند؛ اما آنچه امدادگران این سازمان را به صورت جدی در طول سال آزار میدهد، سوانح گسترده و پرتکرار رانندگی است؛ حوادثی که زمان و مکان نمیشناسد و هر جا جادهای باشد و خودرویی در آن حرکت کند، احتمال وقوع تصادف وجود دارد؛ موضوعی که سید علی منیری، مدیرعامل سازمان جمعیت هلال احمر خراسان رضوی، به آن اشاره و در گفت و گویی اختصاصی وضعیت امداد و نجات سازمان تحت مدیریتش را برای رویارویی با حوادث احتمالی تشریح میکند، در ادامه ماحصل این گفتگو را میخوانید.
بخش اصلی خدمات ما عملیاتی و در مخاطراتی همچون سیل، زلزله، رانش زمین، خشک سالی و حتی سوانح جادهای است. امدادگران ما بر همه انواع حوادث اشراف دارند؛ حالا میخواهد تصادف رانندگی باشد یا گرفتار شدن خودروها در کوهستان؛ البته براساس قانون، ما فقط وظیفه جست وجو، رهاسازی، نجات و تثبیت مصدومان را داریم و حوزه درمان برعهده امدادگران اورژانس است.
متأسفانه نه تنها در استان ما، بلکه در کل کشور، یکی از عملیاتهای پرتکرار سوانح جادهای است. تصادفها آن قدر زیادند که همواره، با اختلاف، در صدر عملیاتهای ما قرار دارند.
در فصل پاییز بیشتر با گزارشهای متعدد مفقود شدن کوهنوردان روبه رو هستیم. متأسفانه کوهنوردان عزیز حتی با وجود صدور هشدارهای هواشناسی، بازهم به کوه میروند و هنگام صعود یا بازگشت به مشکل برمی خورند. این را باید بگویم که مفقودشدن کوهنوردان در نیمه دوم سال به یک باره افزایش پیدا میکند.
نیروهای واکنش سریع جزو آن دسته از نیروها هستند که برای نجات کوهنوردان اقدام میکنند. در استان پانزده نیروی واکنش سریع داریم؛ البته این نیروها در حوادثی همچون زلزلهها نیز کاربرد دارند و آخرین عملیاتشان زلزله کاشمر بود. ما به دنبال این هستیم که تا سال آینده تعداد نیروهای واکنش سریع را دو برابر و یکی از این گروهها را در محور غرب استان مستقر کنیم؛ چون بیشتر در آنجا شاهد سوانح جادهای هستیم و لازم است بتوانیم مناطق کوهستانی قوچان، نیشابور، کلات و درگز را نیز پوشش بدهیم.
در زلزله کاشمر امدادرسانی به خوبی انجام شد. تنها فردی که در این حادثه فوت کرد، مردی بود که هم زمان با وقوع زلزله از مغازه اش بیرون آمد و درست همان لحظه، تاج ساختمانی که مغازه اش در طبقه همکف آن بود، روی سر این فرد سقوط کرد؛ اما اهالی شهرستان کاشمر از عملکرد هلال احمر کاشمر راضی بودند.
اگر بگوییم در آمادگی صددرصدی هستیم، واقعیت ندارد؛ اما در تلاش برای رسیدن به آمادگی کامل هستیم. دستگاههای امدادی هر قدر هم آماده باشند، بازهم تاب آوری در مواقع زلزله دارای دو بعد است، یک طرف آن ما هستیم و طرف دیگر مردم اند.
درست است. اگر زلزلهای به مراتب شدیدتر بیاید، ما بدون کمک مردم نمیتوانیم کاری انجام دهیم. مگر چقدر نیرو داریم؟ راهش این است که آگاهی مردم بالا برود و مردم در این زمینه آموزش ببینند. رسانهها باید مهارتهای کاربردی را در زمان بحران به مردم یاد بدهند. اخبار حوادث یک بعد است و آموزش شیوههای پیشگیری، مدیریت بحران، رفتار صحیح در حوادث و... بعد بعدی است که رسانهها باید در این زمینه فعال باشند.
تا همین امروز جلسات آسیب شناسی را درون خود سازمان داشته ایم. نقاط ضعف را به خوبی شناسایی و بخشی را رفع کرده ایم، به طوری که میتوانم بگویم اگر حادثهای مانند سیل اردیبهشت دوباره تکرار شود، از هلال احمر عملکرد به مراتب بهتری خواهید دید.
بامداد پنجشنبه گذشته زلزلهای با قدرت ۴.۳ ریشتر در عمق دهکیلومتری زمین شهرستان کاشمر را لرزاند. بهدنبال این زلزله تیمهای ارزیاب جمعیت هلالاحمر استان در سطوح مختلف به کانون زلزله اعزام شدند.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی دراینخصوص گفت: پس از اینکه زلزله بامداد پنجشنبه، شهرستان کاشمر را در جنوب غرب استان لرزاند، بلافاصله تیمهای ارزیاب در سطوح مختلف به شهر کاشمر و روستاهای این منطقه اعزام شدند.
دکترسیدعلی منیری افزود: پس از ارزیابیهای انجامشده توسط تیمهای مختلف مشخص شد خوشبختانه این زلزله هیچگونه خسارت جانی و مالی نداشته است، اگرچه از مردم میخواهیم ضمن حفظ آرامش خود به نکات ایمنی در هنگام زلزله توجه داشته باشند.